Будинок Генерального суду (будинок В. Кочубея)

Будинок Генерального суду (будинок В. Кочубея) – унікальна пам’ятка історії та культури національного значення, адміністративно-житлова будівля, резиденція генерального судді Василя Кочубея. Це єдина споруда на території Батурина, що вистояла при жорстокому нищенні столиці московськими військами в листопаді 1708 року.

У ХХ столітті Будинок стає осередком музейної справи Батурина. В 1925 році з ініціативи Товариства бджолярів ім. П. І. Прокоповича в будинку було відкрито музей імені П. І. Прокоповича. Після Другої світової війни будинок було реставровано і в 1975 році відкрито в ньому Батуринський історико-краєзнавчий музей. У 1993 році на базі цього музею був створений Державний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця».

Масштабна реставрація Будинку відбулася в 2003-2005 роках. З 2006 року в ньому діє музей. Історію Будинку висвітлено в його чотирьох експозиційних залах та підвальному приміщенні. Експозиція знайомить з історією будівництва, реставрації та використання будинку, історією козацько-старшинської родини Кочубеїв та романтичною історією кохання гетьмана Івана Мазепи та Мотрі Кочубей. Унікальною частиною будівлі є підвал, який за декілька століть не зазнав перебудови, в ньому відтворено інтер’єр в’язниці.

 

Контактна інформація:

Адреса: вул. Гетьманська, 74

E-mail: b.kochubey1@ukr.net

Каса