Музей археології Батурина

Музей археології Батурина розпочав свою діяльність 22 січня 2009 р. в День Соборності України, Президент України (2005-2010) Віктор Ющенко урочисто відкрив експозицію музею для відвідувачів.

Музей розташований в пам’ятці архітектури місцевого значення – Воскресенській церковнопарафіяльній школі спорудженій в 1904 році. Реставрація пам’ятки тривала у 2005-2008 рр.

Значна археологічна колекція заповідника стала основою Музею археології  Батурина. Експозиція побудована в трьох тематичних напрямках: «Батурин стародавній», «Батурин козацької доби», «Батурин – гетьманська резиденція». На площі 128,5 кв.м експонується близько 700 предметів.  Тематика музейних залів охоплює значний проміжок часу – від появи людини на батуринських теренах і до  загибелі міста 13(2) листопада 1708 р., адже саме ця трагедія перетворила його на унікальну пам’ятку козацько-гетьманської доби в історії українського народу.

Більшість музейних експонатів є унікальними історичними та мистецькими об’єктами: найдавніший кістяний молоток (близько 5 тис. років), трипільська пластика, слов’яно-руські старожитності, козацькі ужиткові речі, предмети з гетьманських будинків, артефакти героїчної оборони Батурина (натільні іконки, хрестики жертв, уламки гармати та церковного дзвону), що є беззаперечними свідченнями про пограбування і спалення повсталої гетьманської столиці та масове винищення її мешканців.

Музей щорічно поповнюється новими експонатами з археологічних досліджень Батурина.

 

Контактна інформація:

Адреса:  вул. Партизанська, 10

E-mail:  b.arheology@ukr.net

Каса