Унікальні історичні артефакти в Батурині!

Друзі! У Батурині уперше представлено унікальні історичні артефакти! Це печатка князя Івана Мазепи та документ із Австрійського державного архіву про надання українському гетьману імператором Йозефом І титулу князя Священної Римської імперії.

Гетьман Іван Мазепа планомірно вибудовував Українську державу. Князівський титул підкреслював суверенність його влади та визнання України з боку найбільшого наддержавного утворення тогочасної Європи. Князем Івана Мазепу титулували тогочасні німецькі та британські видання, а у гербовниках публікували його князівський герб.

Під впливом «антимазепинської» політики спочатку царської Росії, а потім Радянського Союзу ця тема ніколи належно не досліджувалася. Панувала думка, що Іван Мазепа князівський титул отримав, але так і не користувався ним.

Усталену точку зору докорінно змінили нещодавно віднайдені унікальні артефакти. Це срібна печатка Івана Мазепи із колекції Музею Шереметьєвих, атрибутована відомою дослідницею історії Гетьманщини Тетяною Таїровою як особиста князівська печатка гетьмана. Зображення на печатці практично повторює князівський герб Мазепи із гербовника 1887 року. На ній є знак старовинного герба «Курч» із півмісяцем та шестикутною зіркою, шляхетська корона над щитом, князівська мантія та князівська корона. Відомий меценат і колекціонер сфрагістики Олексій Шереметьєв придбав цю печатку у 2013 році у мешканця Черкащини. Відомо, що Черкащиною пролягав шлях відступу україно-шведських військ від Полтави влітку 1709 року. Ця печатка є цінним надбанням Музейного фонду України і свідчить про те, що Іван Мазепа прийняв князівський титул, виготовив печатку із князівським гербом і в очах свого оточення сприймався як князь.

У вересні 2021 року заповідник «Гетьманська столиця» отримав завірену копію документа з Австрійського державного архіву, виявленого і замовленого Тетяною Таїровою. Це канцелярська німецькомовна копія особистого листа Івана Мазепи до імператора Священної Римської імперії Йозефа І з проханням надання йому княжого титулу, завізована ерцканцлером, архієпископом Майнцським Л.Ф. фон Шенборном. Це переклад листа, оригінал якого був написаний іншою мовою (латиною). У листі до імператора Іван Мазепа, зокрема, писав: «яінадалібажаю за будь-яких обставинбутизмоїмикозакамифорпостом усьогохристиянства». Також на документі є канцелярські помітки Aulla expedition (Придворної експедиції) про те, що 1 вересня 1707 року гетьман Мазепа отримав титул імперського князя.

Через 300 років, завдяки співпраці «Гетьманської столиці» з історикинею Тетяною Таїровою, колекціонером Олексієм Шереметьєвим, меценатом Євгеном Суром ці артефакти повернулися до Батурина. Побачити їх на власні очі можна на виставці «Гетьман Іван Мазепа – князь Священної Римської імперії», яка триватиме до 16 листопада 2021 року у палаці гетьмана Кирила Розумовського.

Печатку Івана Мазепи Олексій Шереметьєв особисто презентував в Батурині 8 жовтня 2021 року.
Олексій Шереметьєв  із групою історичних реконструкторів на Цитаделі Батуринської фортеці. 8 жовтня 2021 року.
Каса