Територія «Цитадель Батуринської Фортеці»

Територія «Цитадель Батуринської фортеці» – це архітектурно-меморіальний комплекс, який має сакральне значення для кожного українця. Відтворений у 2008 році за ініціативи Президента України (2005-2010)  Віктора Ющенка на автентичному місці. Археопарк яскраво ілюструє вигляд найбільш укріпленої частини міської фортеці 1669-1708 років та розкриває загальний образ серця Гетьманщини. Надає кожному з нас розуміння Батурина як історичного «скарбу» України, місця усвідомлення національної ідентичності та причетності до збереження набутого й розбудови держави.

На території Цитаделі відтворено важливі адміністративні, оборонні та культові споруди. Оборонні вали та зрубні стіни, фрагмент гостроколу, башти та в’їзні брами, рів, що відмежовував цитадель від фортеці та міст знайомлять відвідувача з особливостями оборонного будівництва козацької доби кінця XVII початку XVIII століть та презентують потужність української держави.

Гетьманський будинок, представляє реалії мурованої архітектури другої половини ХVІІ століття, місце, де закладались підвалини народження української держави військово-політичними діячами – Дем’яном Ігнатовичем, Іваном Самойловичем та Іваном Мазепою.

Дворова церква Воскресіння Господнього, розкриває духовність старшинсько-аристократичного осередку Гетьманщини та є фактично усипальницею героїв Батуринської оборони 1708 року, останки яких знайшли вічний спокій в її крипті.

До експозиційного комплексу Цитаделі Батуринської фортеці також входять: скарбниця, копії гармат XVIII століття, якорі XVIII-XIX століть, жорна батуринських водяних млинів XVIII-XIX століть та Пам’ятник жертвам Батуринської трагедії 1708 року, що має меморіальне значення та вшановує пам’ять тисяч мешканців міста, які загинули в Батурині 13 (2) листопада 1708 року здобуваючи право української нації на самовизначення.

 

Контактна інформація:

Адреса: вул. Партизанська, 2

E-mail: b.zitadel@ukr.net

Каса