Нові музеї, презентації книжок та тисячі екскурсій в умовах карантину: чим запам’ятався 2021-й для «Гетьманської столиці»?

«У Батурині має бути музей про козаків!» – таким був девіз заповідника на початку 2021 року, коли він став на фінішну пряму реалізації експозиційного проєкту «Козацький двір». 6-й музей «Гетьманської столиці», відкритий на початку червня, знайомить свого відвідувача з ренесансом українського козацтва, яке проіснувало після його офіційного скасування ще 120 років. Це не музей стендів чи засклених вітрин! Це унікальне середовище, яке дозволяє пізнати козацький стан і усвідомити його зв’язок з нами сучасними.

Маючи завданням «втримати аудиторію» в умовах карантину, коли якось враз зникли великі організовані групи, ми розробили і на початку високого туристичного сезону впровадили театралізовані й імерсивні екскурсії та сімейні квести для родинних екскурсій. Тепер у музеях «Гетьманської столиці» можна легко познайомитися з історичними персоналіями та зануритися в їхній світ, дізнатися про турботи, переживання та надії. Понад 8 тисяч офлайн-екскурсій проведено у заповіднику в 2021 році!

Виклик зробити заповідник інтерактивним у карантин постав ще у 2020-му. Цьогоріч ми продовжили розвивати свій YouTube канал, сторінки у соцмережах Facebook та Instagram, розробили і запустили 15 аудіотурів на всесвітній платформі Izi.travel, а також – новий сайт https://baturin-capital.gov.ua Сотні тисяч переглядів свідчать про актуальність цього напрямку роботи. Вершиною онлайн-комунікації з аудиторією заповідника стало впровадження прямих трансляцій (livestreaming) екскурсій і лекцій. І це має потенціал стати альтернативою відвідування музеїв і заповідників не лише у карантин, а й взимку.

У 2021 році заповідник продовжив бути майданчиком культурно-мистецьких подій. Відшумів ІІІ-й Батуринфест «ШАБЛЯ», головна ідея якого – «Же през ШАБЛЮ маєм ПРАВО» – була проголошена гетьманом Іваном Мазепою в Батурині і як ніколи актуальна сьогодні. У Батурині презентували унікальне факсимільне видання Мазепинського Євангелія та художню книгу «Мазепа. Хроніки православного шляхтича. Руїна» Тетяни Таїрової. Автори, упорядники та видавці свідомо обирають «Гетьманську столицю» за місце, звідки  ІДЕЯ української державності лунає переконливо.

Відвідувачі «Гетьманської столиці» 2021 року мали можливість ознайомитися з унікальними експонатами з історії Гетьманщини Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» та срібною князівською печаткою гетьмана Івана Мазепи із колекції Олексія Шереметьєва, яка саме в Батурині на загал було представлена уперше.

Сучасні музеї – місце пізнання і творчості. Враховуючи, що одним із  пріоритетів є системна робота з дитячою аудиторією – 22 жовтня в заповіднику пройшов Обласний музичний фестиваль-конкурс імені Андрія Розумовського. Традиції фестивалю вже 10 років, за які понад 500 юних співаків та музикантів із Чернігівщини і Сумщини взяли у ньому участь. Щорічно на початку року з нагоди Дня народження гетьмана України Кирила Розумовського заповідник проводить конкурс Розум-fest, де діти презентують свої літературні, художні і прикладні таланти. І 2021 рік не став винятком. Також з 2015 року для учнів Батуринської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Григора Орлика у «Гетьманській столиці» функціонує історичний гурток «Батуринський курінь».

В основі діяльності заповідника – багатогранна наукова робота. У липні в Батурині в чергове пройшли польові археологічні дослідження. Сенсаційними знахідками стали старожитності ХІІІ століття, які свідчать супроти усталеної у радянській історичній науці тези про те, що Київська Русь припинила своє існування після монголо-татарської навали.

Національний заповідник «Гетьманська столиця» – це пам’ятки історії, культури, природи, та люди – його колектив – що зберігає, охороняє, вивчає, популяризує культурну спадщину українського народу. А ще – долає випробування, пристосовується до нових життєвих реалій і реалізовує всі напрямки своєї діяльності у новому форматі! Із найвагоміших здобутків колективу у 2021 році – здобуття двома співробітниками наукових ступенів кандидатів історичних наук, а ще один став аспірантом.

Знаковим і символічним для Батурина стало те, що найбільший у Чернігівській області Державний прапор України (30 метрів) з нагоди 30 річниці Незалежності України було піднято саме тут – як підтвердження славної історії міста та ролі «Гетьманської  столиці» у сьогоденні нашої держави!

Музейний комплекс «Козацький двір», 18 травня 2021 року. Фото Марії Петренко.
Підняття найбільшого Державного прапора Чернігівської області. Батурин, 23 серпня 2021 року. Фото Віктора Кошмала.
Археологічні дослідження на території Батуринської фортеці. Липень 2021 року.
Учасники «Розум-fest». 19 березня 2021 року. Фото Оксани Ломко.
Учасники історичного гуртка «Батуринський курінь». 5 грудня 2021 року.
Каса