Мазепа. Шлях до Батурина.

8 жовтня 2021 року Батурин зібрав видатних діячів України на знакову подію – грандіозний захід «Мазепа. Шлях до Батурина»!

Саме в Батурині доктор історичних наук, професор Тетяна Таїрова презентувала свою першу художню книгу «Мазепа. Хроніки православного шляхтича. Руїна». Подія важлива, адже пригодницька новела стає ще й серіалом! Його реалізація здійснюється за підтримки генерального продюсера «FILM.UA Group» Віктора Мирського та Члена Наглядової ради «Медіа Групи Україна» Володимира Бородянського.

Побажав досягнути поставлених цілей та благословив справу почесний гість заходу, якому Україна завдячує відродженням Батурина – Президент України 2005–2010 рр. Віктор Ющенко: «Серіал – це сміливий і правильний крок, тому що, мільйони людей зможуть побачити багатосерійний фільм про місію та долю гетьмана Івана Мазепи. Це просвітництво – національне, державне , якого нам бракує зараз!»

Вперше в Батурині презентували єдину збережену печатку Івана Мазепи! Історичні книги і серіали постають на ґрунті артефактів. Слава Олексію Шереметьєву, який віднайшов і придбав винятково історично цінний експонат! З виставкою «Гетьман Іван Мазепа, князь Священної Римської імперії» ви зможете ознайомитися в палаці гетьмана Кирила Розумовського до 16 листопада 2021 року.

Важливими є і домовленості між Національним заповідникам «Гетьманська столиця» і Меджлісом кримськотатарського народу на чолі з Рефатом Чубаровим, скріплені в цей день, про співпрацю з вивчення і висвітлення історії двох давніх союзників – Бахчисарая і Батурина у XVII та XVIII століттях.

Виступ Презедента України 2005–2010 рр. Віктора Ющенка.
Доктор історичних наук Тетяна Таїрова презенує свою першу художню книгу.
Виступ директора видавництва Laurus Поліни Лаврової.
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров про співпрацю з «Гетьманською столицею».
  • Копія листа Івана Мазепи до імператора Священної Римської імперії Йозефа І про надання княжого титулу. 1707 р. Австрійський державний архів.
• Печатка із зображенням князівського герба Івана Мазепи, початок ХVІІІ століття, із колекції Музею Шереметьєвих .
Історична реконструкція одного з сюжетів книги Т.Таїрової «Мазепа. Хроніки православного шляхтича. Руїна».
Покладання квітів почесними гостями до Пам’ятного знаку жертвам Батуринської трагедії 1708 року.
Організатори заходу Поліна Лаврова, Наталія Реброва, Олексій Шереметьєв, Тетяна Таїрова, Євген Сур, Віктор Мирський разом з В.Ющенком на ґанку Козацького двору заповідника
Каса