Дякуємо за допомогу!

Основним завданням, яке постало перед Національним заповідником «Гетьманська столиця» після початку повномасштабної війни в Україні – збереження культурної спадщини. Колектив заповідника доклав багато зусиль щоб убезпечити культурні цінності. Надважливу підтримку в цей складний час нам надав ALIPH Foundation («Міжнародний альянс захисту культурної спадщині в зоні конфліктів»), що базується в Швейцарії та функціонує на засадах державно-приватного партнерства.

Заповідник «Гетьманська столиця» отримав мікрогрант від ALIPH Foundation на суму 742 726,97 грн на закупівлю захисного обладнання, матеріалів для збереження пам’ятки і проведення інвентаризації.

Із початком військової агресії та загрози руйнувань і втрат актуалізувалася потреба оцифрування музейних предметів. На кошти гранту було придбано високотехнологічний сканер, що дозволяє сканувати великоформатні документи та книги. Не менш актуальною стала проблема забезпечення належного мікроклімату у фондосховищах заповідника. З цією метою було придбано сучасні осушувачі повітря. Щоб захистити інтер’єри пам’яток, було придбано бронезахисну плівку для вікон. Така плівка зміцнює поверхню скла і запобігає розлітанню його скалок приміщеннями.Наразі плівкою укріплено вікна пам’яток національного значення – Палацу гетьмана Кирила Розумовського, Будинку Генерального суду (будинок В. Кочубея), Воскресенської церкви-усипальниці К. Розумовського, загальною площею 100 м2. Також було влаштовано захисні конструкції для збереження мармурових балясин двох терас палацу гетьмана Кирила Розумовського, а також його центрального та паркового ґанків. За грантові кошти ми придбали і матеріали для облаштування тимчасової покрівлі пам’ятки місцевого значення – Покровської церковно-парафіяльної школи, зруйнованої під час стихійного лиха (буревію) 21 червня  2022 р.

Важливим завданням заповідника є продовження його культурно-просвітницької діяльності. З цією метою ми створили онлайн-майданчик «Гетьманська столиця онлайн». Для функціонування онлайн-майданчика на кошти гранту було придбано ноутбук.

Щиро дякуємо Міжнародному альянсу за підтримку та фінансування музейних проєктів, метою яких є захист, збереження та відновлення культурної спадщини України!

Каса